Санкції діють: Росія не змогла повноцінно замінити навігаційну систему для свого нового літака

сухой,sukhoi

Російські авіакомпанії, що експлуатують єдиний серійний пасажирський літак місцевого виробництва Sukhoi Superjet 100, скаржаться на проблеми з навігаційною системою російського виробництва, яку встановили після відмови французької компанії Thales оновлювати оригінальне програмне забезпечення.

Про це пише російський "Коммерсант" із посиланням на протокол наради в Росавіації.

Під час наради авіакомпанії поскаржилися на відмови та неповноту інформації у вбудованій навігаційній базі літаків Sukhoi Superjet 100. Встановлене на літаках програмне забезпечення перестало оновлюватися після виходу з Росії французької Thales.

Через це російський розробник "Іркут" схвалив використання баз даних компанії "Авіа-брифінг" із Санкт-Петербурга. Авіаперевізник "Росія" зіткнувся з проблемами при використанні цієї бази, але "Іркут" відмовився її замінити.

На нараді в Росавіації головні штурмани "Газпром авіа" і Red Wings також розкритикували бази "Авіа-брифінгу" "в частині повноти аеронавігаційної інформації, що міститься в них, і періодичних відмов".

Читайте також: Немає на чому літати: У Росії бракує літаків для підготовки цивільних пілотів через санкції

В "Іркуті" запевнили, що "від експлуатантів, які використовують НБД сертифікованого постачальника, жодних офіційних претензій не надходить". Виробник висловив готовність надати розробникам сприяння у застосуванні їх баз даних для SSJ-100, "оскільки наявність конкуренції на даному ринку зрештою дозволить знизити витрати авіакомпаній, що є безумовним пріоритетом для виробника".

Пілоти в трьох експлуатантах SSJ-100 визнали, що відмови та помилки у вбудованій навігаційній базі справді трапляються. Але більшість із них відзначили, що критично важливого впливу на безпеку польотів вони не справляють, однак відмови доводиться виправляти коригуванням показників у ручному режимі.

Як повідомлялося, зараз у парку російських авіаперевізників є близько 150 літаків SSJ-100. До кінця 2030 року їх в експлуатації може залишитися лише 28 через закінчення ресурсу російсько-французького двигуна SaM-146.