Видавництво книг у Росії впало на чверть, найбільший тираж

путин,тихон

У січні-березні цього року тиражі виданих у Росії книг і брошур впали на 23%, порівняно з аналогічним періодом минулого року, – до 69 млн екземплярів.

Про це свідчать дані Російської книжкової палати (РКП), пише місцеве видання "Коммерсант".

Також за цей період на 13% – до 26 тис. одиниць – знизилася кількість найменувань виданої книжкової продукції.

Загальний тираж книг і брошур у палітурці впав на 31% – до 23 млн екземплярів, а кількість найменувань – на 12%, до 9,5 тис.

Тиражі перевидань зменшилися на 28% – до 19 млн екземплярів. Кількість найменувань у цьому сегменті впала майже на 23% – до 3,4 тис. одиниць.

При цьому найвидавнішим автором у першому кварталі 2023 року в Росії став митрополит Тіхон (Шевкунов), якого називають "духовником" російського президента Владіміра Путіна. Його книгу випустили тиражем 50 тис. екземплярів.

Читайте також: Росія продовжує продавати золото із резервного фонду Путіна через падіння доходів бюджету

Представниця Російської книдкової палати Галина Перова констатує, що наклади книг падають протягом кількох років, оскільки випуск залежить від попиту та можливостей видавців, які "знизилися".

Вона визнає, що проблеми у російських видавництв почалися після початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну. Тоді на знак протесту популярні іноземні автори, серед яких Стівен Кінг, Джоан К. Роулінг та Ніл Гейман, призупинили роботу з російськими видавництвами. Крім того, через санкції виникли проблеми з папером, технікою та запчастинами до неї.